4 gode råd om børn og internet.

20.07.20
Pssst, mor og far... Ved I, hvordan jeres barn har haft det på internettet i dag?
Følgende citater er velkendte: ’Børn er tekniske indfødte’. ’Børn er født med en mobiltelefon i hånden’. ’De kan garanteret alt det tekniske bedre end mig’. Ja, det er meget muligt, at de er små tekniske genier, men vi begår en bjørnetjeneste (den gamle slags) af de store, hvis ikke vi tager vores ansvar alvorligt og bare tror, at børnene automatisk kan begå sig på de sociale medier. Det kan de ikke! Vi skal lære dem det. Selvom et barn er bedre til at cykle, end vi er, ville vi aldrig drømme om at sende barnet alene afsted på cykel i skole uden først at fortælle om reglerne for cykling. 
 
Jeg har fundet frem til 4 gode råd til, hvordan vi som voksne lærer børnene at begå sig på bedst mulig vis. 
 
4 gode råd om god opførsel på sociale medier.
 
1. Vis interesse og snak om de sociale medier
Børn har nemmere ved at snakke om svære ting med de forældre, der tidligt har vist interesse i børnenes digitale liv. Akkurat på samme måde, som når du viser interesse for barnets andre hobbyer. Børn har nemmere ved at betro sig til forældre, der har kendskab til de forskellige sociale medier, så de ikke skal til at forklare en masse først. Opsøg information om de sociale medier og de spil, dit barn ønsker en profil på. Anerkend, at de sociale medier er vigtige for barnets fællesskab. 
 
 
2. Vær en god rollemodel
Hvis du gerne vil lære dit barn om etik på sociale medier, handler det om selv at have gode net-vaner. Overvej, hvilket sprog du selv bruger på nettet. En lille ting som at spørge sit barn, om man må dele et billede af dem, er ret vigtig i forhold til barnets senere uploaden af billeder af andre. Vær selv en god rollemodel i forhold til fx tidsbegrænsning af medier og at være nærværende. 
 
 
3. Gode online-vaner
Lær dit barn gode online-vaner som at tale pænt, ikke dele private oplysninger som fx koder, CPR-nr. og at blokere ubehagelige personer. Hjælp dit barn med at indstille privatindstillinger på de sociale medier. Lær barnet om de digitale fodspor, vi afsætter, når vi bruger online-medier. De forsvinder ikke. 
 
 
4. Konflikthåndtering
Der kan nemmere opstå misforståelser på de sociale medier, fordi man skriver til hinanden og derved ikke har kropssproget til hjælp. Snak med dit barn om den forskel og hjælp barnet med at løse konflikter og misforståelser.
 
 
Vil du vide mere, så kan du læse meget her i denne forældreguide.