Stine Pilgaard
Stine Pilgaard

Næsten tilbage til rødderne

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.10.15
Stine Pilgaard kommer og fortæller om sin anmelderroste roman Lejlighedssange mandag den 5. oktober 2015 på Randers Hovedbibliotek. Men hvem er hun?

Om Stine Pilgaard
Stine Pilgaard er født i Aarhus og opvokset i forstaden Vejlby-Risskov. I 2010 kom hun ind på forfatterskolen i København. Hun kom dermed til at gå på årgang med blandt andre Josefine Klougart (Stigninger og fald) og Olga Ravn (Jeg æder mig selv som lyng). 

Temaer 
Både, Min mor siger fra 2012 og Lejlighedssange fra 2015 kredser om emnet mor. Det går hurtigt op for en når man læser Lejlighedssange at Mor er uomgængelig og et vilkår i livet.
 
Der er referencer til litteratur, musik og vendinger fra hverdagen i hendes bøger. Disse referencer strækker sig lige fra samledigteren Thomas Kingo til Shu-bi-dua. I nogle tilfælde er de markeret som citat, mens andre gange optræder de på lige fod med resten af fortællingen. Læseren er nødt til selv at opfange disse referencer fordi de ikke bliver forklaret.
 
Andre temaer i værkerne er kærestesorger, forholdet til familien, at flytte sammen med sin partner og købe egen andelsbolig. Begge værker indeholder en slags overgang for fortælleren. 
 
Fortælleren i Min mor siger, er lige gået fra kæresten. Hun bruger dagene på at pleje sine tømmermænd og ikke at skrive sit speciale. I Lejlighedssange er fortælleren lige flyttet i andelslejlighed på Trøjborgi Aarhus med sin kæreste. Her er omdrejningspunktet forholdet til de andre beboere i opgangen, som hun skriver lejlighedssange til, og det at vænne sig til at bo fast sammen med et andet menneske.
 
Forbillede
Stine Pilgaard fortæller selv, at Inger Christensen er et litterært forbillede. En af årsagerne er at Inger Christensen bruger sproget på en ganske unik måde. En anden årsag er, at hun kombinerer sproget med inderlighed og følsomhed, der får en til at gentænke menneskets position i verden. Inger Christensen skrev hovedsagligt digte, men udgav to romaner, Evighedsmaskinen (1964) og Azorno (1967).
 
Anmelderrost 
Hun blev i 2012 tildelt Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for Min mor siger. I 2013 blev hun nomineret til DR Romanprisen for samme værk. 
 
Beslægtede forfattere
Hvis du kan lide Stine Pilgaard er det værd at læse Kristina Nya Glaffey, Ursula Andkjær Olsen og/eller Olga Ravn. Ursula Andkjær Olsen og Stine Pilgaard bruger begge henvisninger til andre forfattere. De formår begge at inkludere den aktive optagelse af hverdagens sprog i deres bøger.  Hun benytter ligesom Kristina Nya Glaffey ironi til, at formidle alvorlige emner som for eksempel kærestesorg. Sproget Stine Pilgaard og Kristina Nya Glaffey skriver i er lidt i stil med det sprog stand-up komikere bruger. Fortælleren portrætterer sine opgivelser med stor humor og overlegenhed.  Olga Ravn har undersøgt forskellige familiekonstellationer i Celestine. I hendes roman er det primært skilsmissebarnet der er i centrum. Hos Stine Pilgaard er det alskens forskellige måder at være familie, der kastes lys på.
 
- Kristina Nya Glaffey udgav sin debutroman, Padder og krybdyr i 2012. Siden da er det blevet til en roman mere, Mor og Busser fra 2014. Hun debuterede med novellesamlingen, Lykkejægerne i 2007.
 
- Olga Ravn udgav sin debutroman Celestine i 2015. Udover Celestine har hun udgivet Jeg æder mig selv som lyng i 2012, som er en digtsamling.
 
- Ursula Andkjær Olsen har en mere omfattende bibliografi, der udover debutdigtsamlingen, Lulus sange og taler fra år 2000, tæller 8 digtsamlinger. 
Tags