Blik på samfundet

16.05.19
På Randers Bibliotek går vi uhyre meget op i bøger. Bøger, der underholder, og bøger, der gør klog. Disse to ting behøver dog ikke at være modsætninger.

Bøger, der tager samfundets seriøst, graver efter svar og forklaringer og gør os til mere vidende og deltagende mennesker, er utrolig vigtigt. Bøger, der danner os til at tage stilling til det ene og det andet går aldrig af mode, da viden også er underholdende. Denne gang tager læringskonsulent Lene Graugaard-Jensen og bibliotekar Martin Minka Jensen livtag med faglitteratur, der tager samfundet og dets problemer op til undersøgelse og revision. Her er otte gode bud på vigtige, kloge og underholdende læsning. 

Lisbet Zornig Andersen: Fra vred til voksen

Lisbeth Zornig Andersen blev landskendt da hun som formand for børnerådet skrev bogen Vrede er mit mellemnavn. Fra vred til voksen er en efterfølger, og selvom den måske nok ikke er lige så god og konsistent som hendes første, ja så er den helt og aldeles anbefalelsesværdig. Den rummer først og fremmest et vigtigt budskab i forbindelse med social arv. Mange gange, når store personligheder fortæller om deres brud med den sociale arv, ”mælkebøttebarnets” spiren gennem asfalten, ja så virker det som om, at alle skeletterne i skabet er væk. Dette glansbillede får Zornig manet til jorden.

I bogen fortæller hun reflekteret og ærligt om, hvordan hendes frygtelige opvækst trækker tråde ind i voksenlivet. Skal man bryde den sociale arv, skal man arbejde med det hele livet.

Morten Albæk: Ét liv, én tid, ét menneske:

”Ét liv, én tid, ét menneske” er en debat- og ledelsesbog, der stiller skarpt på vores evige jagt efter lykken. Albæk konstaterer, at vi burde lede efter mening i stedet for, og reflekterer over paradokset mellem, at vi som et af verdens rigeste og mest lykkelige folkeslag, samtidig er så hårdt ramt på vores mentale velbefindende, målt på antallet af mennesker, der lider af stress, angst og depression.

Albæks hovedpointe er, at man skal forsøge at leve sit liv, så man kan se tilbage på et liv, der hang sammen som ét liv, der blev levet af ét menneske, der spildte så lidt som muligt af det.

Bogen er velskrevet og tankevækkende, hvad enten du er leder eller ej.

Mikkel Krause Frantzen: En fremtid uden fremtid

Flere og flere i den vestlige verden er deprimerede. Indtaget af antidepressive midler, eller som det lettere skæmmende bliver kaldt ”lykkepiller”, har aldrig været større. I en søgen efter en forklaring på dette, har Mikkel Krause Frantzen begået en bog, der forsøger at finde forklaringen i vores samfund. Forfatteren vil altså ikke kun afklare symptomerne, han vil allerhelst stille en diagnose. Han mener, at der er en helt særlig sammenhæng mellem den måde vores samfund udvikler sig på, og at flere og flere bliver ramt af depression.

Bogens hypotese er, at konkurrencesamfundets nærmest maniske karakter ikke blot invaderer folks arbejdsliv, men derimod hele livet. Fokus bliver fjernet fra vigtige sociale og kulturelle prioriteter, hvilket bidrager til depression.

”Moderne ideer” fra Informations Forlag

Der er en klar tendens i udgivelser af faglitteratur netop nu, der peger på små korte bøger om faglige emner og tematikker skrevet af forskere og fagfolk.

Et godt bud på en serie af små korte fagbøger er ”Moderne ideer”, der er udgivet af Informations Forlag. De små korte om ”Moderne ideer” beskriver og debatterer vor tids store udfordringer, som eksempelvis flygtningekrise, klima, krig, overvågning og uddannelse. Hvordan forholder vi os til udfordringerne? Og kan og bør vi tænke og handle helt anderledes?

Lars Olsen: Det forsvundne folk

For dem, der kender Lars Olsens forfatterskab, vil emnet for denne hans nyeste på ingen måde overraske. Men blot fordi manden ikke opfinder den dybe tallerken hver gang, så kan det jo sagtens være både relevant og af høj kvalitet. Lars Olsen kaster endnu en gang et sagligt og dygtigt blik på den store del af befolkningen, som har et hårdt fysisk og nedslidende erhverv. I en offentlighed, der mere og mere præges af højtuddannede akademikere, som hele tiden italesætter flertallet af danskere som værende vidensarbejdere, så forsømmer magthaverne en stor del af befolkningen.

Hvordan skal man kunne tale deres sag og inkludere dem i demokratiet, når man både retorisk og teoretisk flytter fokus mere og mere over på en højtuddannet elite? Det er hovedspørgsmålet i denne tankevækkende bog.

Niels Wium Olesen og Thorsten Borring Olesen: De danske ministerier 1972 – 1993:

Her får du et imponerende dobbeltværk med et stykke politisk danmarkshistorie om de danske ministerier fra 1972 – 1993. Værkets første bind omhandler Anker Jørgensens regeringstid, hvorimod andet bind tager Poul Schlüters regeringstid under behandling.

De mest markante sager beskrives, og der tegnes et politisk signalement af tidsperioden. De enkelte ministre præsenteres løbende, og undervejs er der illustreret med fotos og tidstypiske satiretegninger. Dobbeltværket er veldokumenteret og velfortalt, og er i øvrigt nomineret til Læsernes Bogpris 2019.

Nørretranders, Brinkmann og Willerslev: Det, du ikke forstår, gør dig klogere

Svend Brinkmann, Tor Nørretranders og Rane Willerslev reflekterer i denne samtalebog over, hvad det vil sige at være menneske på tærsklen til en ny tidsalder. Frederik Lindhardt leder dem i bogen gennem en dynamisk samtale om frihed og forskellighed, uddannelse med fordybelse og højt til loftet, fake news og Trump, demokrati og politikere, arbejdsliv, menneskeliv, teknologi, død og meget andet.

Samtalen er uforudsigelig og for enhver med samfundsinteresse. I kraft at deltagernes forskelligheder og personligheder, så har man som læser hele tiden lyst til at læse videre, dels for at prøve at blive klogere på deres perspektiver, og dels for at se, hvilken vej samtalen mon drejer.

Chris Holmsted Larsen: Den folkekære stalinist

Når man skal læse om store historiske skikkelser fra det politiske liv, så finder jeg altid dem med kant og særlige meninger lidt mere interessante. Historikeren Chris Holmsted Larsen har skrevet en omfattende biografi om kommunisten, juristen og forfatteren Carl Madsen. Denne politiske skikkelse var med sine rabiate kommunistiske holdninger en del af en meget lille men markant politisk minoritet i samfundet. Samtidig var han kendt vidt og bredt for sit utrættelige og spydige virke som jurist, hvor han forsvarede samfundets nederst rangerede borgere og førte kritikken af kapitalismen ind i retssalen.

Biografien giver glimrende indblik i Carl Madsens liv, hvor blandt andet hans arbejde med retsopgøret efter Anden Verdenskrig er værd at fremhæve.