Fart på sproget

Tips til dialogisk læsning

Giv tid og rum
Sproget er nøglen til livets muligheder og med små greb kan du være med til at styrke dit barns sprog. Det gælder om at få barnet på banen og give tid og rum til dialog. Bøger er et godt udgangspunkt for dialog mellem barn og voksen og højtlæsningsmetoden, dialogisk læsning, giver den voksne nogle redskaber, der kan være med til at udvikle og styrke barnets ordforråd. 

Se her, hvordan du læser dialogisk med dit barn. 
Dialogisk læsning er en højtlæsningsmetode, der skaber mere sprogligt samspil med børnene. I stedet for traditionel oplæsning, hvor barnet kun lytter, så bliver barnet ved dialogisk læsning aktivt involveret.  Den voksne stiller spørgsmål og engagerer barnet eller børnene under læsningen med det formål at udvikle børnenes sprog og sprogforståelse. Du kan se nogle eksempler her.

Tip til hvilke oplæsningsbøger, der egner sig til dialogisk læsning
I bund og grund kan alle billedbøger bruges til dialogisk læsning, det vigtigste er at børnene synes at bogen eller emnet er interessant. Men vi vil gerne give et par anbefalinger på et par bøger vi synes er gode at snakke om. Der behøver ikke altid være så meget tekst, man kan også få rigtig god snak i gang ud fra illustrationer.
 

Sprogsporet
Mangler du inspiration til at få fart på sproget, så prøv at kigge på Bibliotekernes sprogspor, hvor der er samlet en gode sprog aktiviteter til børn fra 0-6 år. Sprogsporet er målrettet forældre, fagpersoner og biblioteker, så klik på den fane der passer til dig, så du får relevante tips og tricks, der kan styrke udviklingen af dit barns sprog.